• 0572 - 358 151
  • Praamstraat 13, 8102 HM Raalte

Auto Airco

De airco is onderhand niet meer weg te denken in de moderne auto. Een goed werkende airco zorgt voor een comfotabel klimaat in de auto, zodat de automobilist minder snel zijn of haar concentratie en reactievermogen verliest. In de zomer is het lekker fris in de auto als het buiten 30 graden is en met vochtig weer in het voor- of najaar zorgt de airco voor droge lucht en heeft u veel minder last van beslagen ruiten.

 

De werking van de airco installatie

Een airco bestaat uit veel verschillende onderdelen. Globaal gezien bestaat een auto airco uit een compressor (aircopomp), condensor, filter/droger, expansieventiel, verdamper, hoge/lagedrukschakelaar, magneetkoppeling en leidingen. In de airco installatie wordt handig gebruik gemaakt van het condenseren en verdampen van het koudemiddel wat in het systeem circuleert, waarbij warmte en vocht aan de lucht in uw auto wordt ontrokken.

 

Airco onderhoud bij Autobedrijf Mollink in Raalte

Om de goede werking van de airco te waarborgen, heeft deze regelmatig vakkundig onderhoud nodig. Zo zal de aandrijfriem van de compressor op gezette tijden vervangen moeten worden en moet regelmatig gecontroleerd worden of er nog voldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is. Niet alleen om de lucht voldoende te koelen, maar ook om de smering van de compressor te waarborgen. Met het koudemiddel circuleert er namelijk olie in het systeem voor de smering van de compressor. Autobedrijf Mollink in Raalte is het geschikte adres om uw auto airco te vullen en te onderhouden, zowel R1234YF als R134A.

 

Voorkom problemen, laat uw airco regelmatig opnieuw vullen

Als er onvoldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is, kan er minder olie circuleren en krijgt de compressor minder smering, met defecten als gevolg. Regelmatig vullen van de airco voorkomt al veel problemen. Ook het interieurfilter moet met enige regelmaat vervangen worden, om stofdeeltjes en andere vuiligheid wat met de lucht meekomt buiten de deur te houden.  Het filter/droger haalt vocht uit het systeem en als dit verzadigt is moet het ook vervangen worden. Let verder op het vervuilen van de condensor, waardoor deze minder goed zijn warmte kwijt kan. Controleer daarom ook met enige regelmaat de werking van de condensorventilator. Daarnaast zorgt een correct gebruik van de airco voor het voorkomen van bijvoorbeeld stank problemen door bacterie en schimmel groei op de verdamper.

 

Gerelateerde pagina's

Wat kunnen wij voor u betekenen op airco gebied

Verschillende soorten koudemiddelen

Tips voor het gebruik van uw airco!

Tarieven airco

Airco vullen R1234YF

Airco vullen R134A


Airco tijdig vullen en onderhouden voorkomt problemen.
Autobedrijf Mollink beschikt over een hypermodern airco servicestation.
Bovag RWD GMTO Aixam
  • 0572 - 358 151
  • Praamstraat 13, 8102 HM Raalte
  • YouTube